maanantai 28. elokuuta 2017

Kun kuuset olivat poissa,

rakensi mies niiden paikalle kaksi kukkamaata ja penkin.Pienempään maahan löytyi kasvit jo pihasta, mutta tuohon isompaan takana olevaan haettiin taas muutama uusi kasvi Karimaan puutarhasta. Uusia kasveja maassa ovat isokonnantatar, Bistorta officinalis, neidontatar, Fallopia japonica var.compacta sekä Tähkäkimikki, Actaea racemosa. Johdonmukaisesti (?) konnantatar on näistä sirompi ja kukkii jo pienin vaaleanpunasin tähkin ja neidontatar rotevampi ja leveämpi kasvutavaltaan. Tähkäkimikin lisäksi pihssamme on jo aiemmin istutettu tummalehtinen syyskimikki, Actea simplex Brunette, joka ei ihan  kunnolla ehdi kukkaan viileässä pihassamme. Kasvutavaltaan kimikki on kuitenkin ylväs ja pysyy hyvin pystyssä, joten halusimme niitä lisää.

Ylimmäiseksi istutimme pari jaettua aniliininpunaista esikkoa ja niiden eteen tulee konnantatarten lisäksi vielä kesän heräteostos,vaaleankeltainen päivänlilja Hemerocallis Fragant Treasure, joka on vielä ruukussa. Keskelle siirsimme toissa kesänä siemenestä kasvattamani tarhaidänunikot, Papaver Orientalis L. jotka viime kesänä istutin keskelle pihaa maahan, joka nyt on myös uusittu. Luulen kyllä, että nämä eivät siirtoa kestä, niin vähän saimme juurta mukaan. On yllättävää, miten pitkä paalujuuri niillä jo oli. Edessä ja vähän keskelläkin on isotähtiputkea, Astranta major Rubra, tai oikeammin sen itsestään kylväytyneitä taimia. Isoimmat olivat ruukussa kesän, pienemmät löytyivät kaikki uusittavasta keskimaasta. Saa sitten nähdä, mitä on keväällä on jäljellä.


Pienempään maahan siirsimme niinikään Karimaan puutarhasta vuosi sitten ostamamme keltavuohenkuusaman, joka tuli istutettua liian ahtaaseen paikkaan. Sen edessä on kaksi kuunliljaa, Martta-vaihdosta saamani ja itsestään kylväytynyt sinikuunlilja, jonka lajipuhtaudesta ei tosin enää tiedä. Jostain syystä en saa kuunliljoja menestymään, paitsi nuo marttalaiset, ja sinistä on enää jäljellä vain yksi, mutta viime kesänä vielä kaksi eli ehkä on 'oikea' risteytymä. Edessä on tiarellaa, pihamme maanpeittokasveista kirjoitin aiemmin blogissani (klik). Päätimme rajoittaa kielon kasvua pihan kukkapenkkien suuntaan, metsään se saa rauhassa levitä.

Ensi kesän kukoistusta jo nyt odotellen t. HennaMar

4 kommenttia:

 1. Kivan näköiset kukkatarhat. Mäkin sain uuden pari vuotta sitten. Valitettavasti viime talvet ovat olleet huonoja kasvien säilymisen kanssa.
  Tänä vuonna ostin muutaman perennan, katsotaan ensi kevättä ovatko talvehtineet ??

  VastaaPoista
 2. Kiitos. Puutarhassa ei tuloksesta koskaan tiedä, toivotaan, että meidän molempien perennat menestyvät.

  VastaaPoista
 3. Kauniilta näyttää. Tiarella on kaunis kasvi, kukinta on kaunista ja pidän myös lehtien vihreästä sävystä. Kiva kun olit käynyt osallistumassa arvontaani. Mukava saada uusia blogikavereita. Kaunista syksyä sinulle Pihakuiskaajan puutarhasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saadaan kirkkaita, kuulaita syyspäiviä, kun kesäaurinko jäi vähiin. Monipuolista blogiasi on kiva lukea.

   Poista

Kommentit tervetulleita!