sunnuntai 29. marraskuuta 2020

Talvikylvöt 2020-2021


Eilen tuli laitettua perennojen siemenet kasvilavaan, kun mies nosti ikäänkuin vihjeeksi taimimultasäkin sisälle.  Viimevuonna kylvin vähemmän lajeja, mutta nyt päätin kokeilla sekä omia, että ostettuja siemeniä

Tilatut siemenet, Impecta Fröhandel:

- kurjenpolvi Geranium pratense

- isopukinjuuri Pimpinella major

- sulkakellukka Geum triflorum

Kurjenpolvia on pihassa ennestään ja olen ne siemenestä aikanaan kasvattanut, mutta kylvämällä vasta keväällä ruukkuun. Kurjenpolvet kuuluvat englantilaisten puutarhaharrastajien suosikkeihin ja niitä on kuulemma noin kolmesataa lajia. Aiemmat kurjenpolvet ovat olleet verikurjenpolvia, tämä uusi on kyläkurjenpolvi. Kellukoista pihassa on ennestään tulikellukka taimenina ostettu ja ihan luonnon ojakellukka siemenistä kasvatettuna. Pukinjuuret sen sijaan ovat ihan uusi tuttavuus. 

Omasta pihasta kerättyinä laitoin turveruukkuihin:

- kurjenpolvi

- ritarinkannus

- paratiislilja

- punainen päivänkakkara

- karhunjuuri

- keijunkukka

- perhoangervo

- sormivaleangervo

Näistä viimeksi mainittua kylvin viime vuonnakin ilman tulosta ja epäilenkin, että sen kasvatus ei onnistu. Viime vuonna kylvin myös paratiisliljaa, joka iti hyvin, mutta taimet olivat kovin hentoisia maahan laitettaessa. Saa nähdä, kasvavatko ensi vuonna. Paratiisililjat on hankittu yli viisitoista vuotta sitten taimina, mutta siirsimme ne toissa vuonna ensimmäistä kertaa ja osa näytti kärsineen siirrosta, siksi siis lisäkylvöt. Myös valkoinen ritarinkannus on ollut pihassa vuosia ja yksi yksilö sinnittelee kiven välissä vuodesta vuoteen joskus tosi komeana, toisinaan vaatimattomammin. Verikurjenpolven siemenet keräsin uusimmista yksilöistä, joista osa kukki vaaleanpunaisean, vaikka siemenet on ostettu valkoista lajia. Punaista päivänkakkaraa kylvin ihan alkuvuosinamme ja se menestyi hyvin 'tappotalveen' asti. Onneksi naapurista(?) yksi kasvi oli itänyt meidän kukkamaalle ja keräsin siitä nyt siemeniä. Karhunjuuren siemenet on aikanaan tuotu Mustilasta ja nyt kahdeksan vuoden jälkeen niissä on kokoa ja paljon seimeniä. Punalehtisestä keijuangervosta pidän erityisesti, se kohoaa aina talven kuormituksen jälkeen kauniisti ylös ja on jonkin verran, hyvin maltillisesti myös tehnyt uusia taimia. Mikäli kylvö onnistuu, laitan niitä Tuurenpihlajan juurelle. perhoangervo on uusi istutus ja kukki vielä melko vähän. Nyt sitten odotetaan tuloksia keväällä. Hiukan jäi sellainen olo, että yksi erä siemenistä meni väärään ruukkuun eli jossain on kahta kasvia? Merkitsin ruukut puukylteillä, mutta en tainnut olla riittävän huolellinen. Toisaalta lähes kaikkien taimet luulen tunnistavani entisen perusteella.


Aiemmin syksyllä laitoin jonkin verran sipuleita lähinnä  uusiin ja uudelleen muokattuihin kukkamaihin. Pidän eniten pienistä sipulikasveista, joista oli tuollainen kuuden kasvin monipakkaus. Lisäksi laitoin orkideanarsissia lisää, yhden satsin lummetulpaaneja ja lisää krookuksia. 

Keräsin myös unikoiden ja kehäkukkien siemeniä, mutta ne laitan maahan vasta keväällä, jos on tarvis. Unikkohan kylväytyy kyllä ihan itsenäisesti. Näin marraskuun hämärissä on kiva muistaa, että uusi kevät koittaa t. HennaMar

2 kommenttia:

  1. Sinä olet ajoissa. Minä vasta tuumailen ja suunnittelen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aikataulua nopeutti säilytyspaikka, jossa siemenet olivat vähällä kastua. 🙄

      Poista

Kommentit tervetulleita!