maanantai 19. syyskuuta 2022

Kerroksia


 Vino pino kankaita. Mitäpä muutakaan sitä pakollisella ompelutauolla tekisi kuin tilaisi kankaita?! No nyt on sitten trikoot lastenlasten kaksiosaisiin yöpukuihin joulua varten (!) ja vielä pari ylimääräistä puuvillaa ensi kesään (?). Saumuri tuli kuntoon eikä siinä mitään pahempaa ollutkaan tapahtunut kuten pelkäsin. 


On ollut aikaa myös lueskella, kirjaston varaussysteemin kautta saa usein tilattua uusimpia kirjoja. Me halusimme kaiken on kirja 80-luvusta, otsikko on minusta vähän outo. Totta on, että myös meidän elintaso nousi huimasti noina vuosina, mutta tunne oli pikemminkin hämmästyneen onnellinen kaikista uusista asioista. Elimme noina vuosina perheen 'markkinavuosia'. Termin lainasin Pekka Saurin uusimmasta kirjasta, koska se hyvin kuvaa muutosvauhtia. Siirryimme opiskelun jälkeen työmarkkinoille, asuntomarkkinoille, kulutustavaramarkkinoille ja myös matkustelusta ulkomaille tuli kesäloman vakiokuvio. Kirjan alussa on vuosilista eri vuosien tapahtumista. Niin tuttuja kuten aiheittain jaotetut kuvauksetkin, että välillä kirjaa lukeissa mietti, että miksi itsestään selvyyksistä kirjoitetaan. Vähän niin kuin lukisi omaelämäkerran taustoja. Ainoa meille vieraaksi jäänyt oli citykulttuurin nousu. Valitsimme toisin eli asuimme pienellä paikkakunnalla, jossa ainoat markkinat olivat torilla lauantaisin. Sieltä ostimme lasten kanssa arpoja ;-). Kirjalle miinusta huonosta grafiikasta, vaaleanruskea fontti ei todellakaan ole mukavaa luettavaa täydentävissä teksteissä.


Puutarhan ruska on tänä vuonna erityisen upea. Monesti kasvit kaatuvat ja lakastuvat huomaamattomasti, mutta tänä vuonna perennat ovat pysyneet ylväästi pystyssä lehtivihreää kerätessään ja pihaan muodostuu värikerroksia. Kuvan leimukukka tosin vasta kukkii. Tämä on taas niitä yllätyksiä. Olen joskus ostanut lohenvärisiski kuvattuja syysleimuja, jotka olivatkin aniliininpunaisia ja myöhemmin ostin valkoisia. Oisko tuo nyt sitten risteytymä vai lieneekö osa valkosista vihdoin kukkiessaan sekavärisiä. Näiden paikkaa on siirretty niin monesti, etten osaa sanoa. t. HennaMar


4 kommenttia:

 1. Kivoja kankaita ja ompelusuunnitelmia. Minä leikkasin jo yhden jutun tuossa taannoin, kunnes yht´äkkiä muistin, että saumuri on edelleen huollossa. Minulle kyllä sanottiinkin, että voi mennä aikaa, kun on koulun aloitukset ja kansalaisopistojen koneet yms. Odotellaan, odotellaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä saumurisi tulee jo piankin. Hyviä ompeluhetkiä.

   Poista
 2. Nättejä kankaita. Kiva nähdä mitä niistä tulee.
  Muistan hyvin 80-luvun; talous kasvoi, kulutus samaan tahtiin ja Nokia lensi suurin siivin. Sitten tuli äkkipysähdys ja lama pakotti koko Suomen polvilleen. Tänä päivänä on erilaiset murheet, mutta monista virheistä on myös opittu.
  Ruska on erityisen kaunis tänä vuonna. Meillä päin on paljon vaahteroita ja ne hohtavat kaikissa mahdollisissa väreissä. Siellä joukossa pihlajat ja koivut. Kaunista ja niin on teidänkin pihallanne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lähihistoriaa lukiessa on jännä huomata, miten omassa elämässä heijastuu (tietenkin) ympäristön muutokset. 80-luvun Suomessa muutokset olivat usein positiivisia. Ruskan värejä on mukava seurailla.

   Poista

Kommentit tervetulleita!