perjantai 7. heinäkuuta 2017

Valoa, valoa !Yksi hauskimmista ja mielenkiintoisimmasta asioista pihassa on seurata valon kulkua päivän mittaan ja eri vuoden aikoina. Pihamme on pienessä montussa ja takapihan takan on metsän tapainen joutomaa ennen maantietä. Niinpä piha on varjossa kesälläkin suuren osan päivää. Valoa on tähän asti saatu lisää karsimalla puiden oksia, mutta nyt vihdoin poistettiin joitakin puita meidän pihan puolelta. Ainakin harkinta-aikaa on ollut riittävästi. Miehen hankkima kaatolupa vuodelta 2010(!) oli ehtinyt mennä vanhaksi, mutta ystävällinen metsänhoitaja totesi puhelimessa, että koska tilanne ei ole muuttunut, niin lupaa jatkettiin. Pyysi vielä panemaan nyt nopeasti toimeksi. Tilan ahtaus oli kyllä ilmeinen ja tietysti vain pahentunut. Muistan, että ensimmäisenä tai toisena kesänä kaupungin puistotoimi kävi raivaamassa taka-aluetta ja silloin erikseen pyysin, ettei komeita haapoja kaadeta. Onhan ne upeita, mutta liika on liikaa. Sen koommin ei tuolla alueella olekaan käyty raivaamassa.

Siis etsimään puun kaatajaa joka yllätys, yllätys löytyi vanhan (2016 ) keltaisen puhelinluettelon sivuilta. Toiminimen MM Kaatoapu kaveri tuli saman tien katsomaan ja viikon päästä kaatamaan sovitut puut. Vieläkin tärisyttää päätösten teko, mutta osa puista oli siinä kunnossa, että kohde oli helppo valita. Pahin oli etupihan koivu, joka kaukaa näytti hienolta, mutta jonka lähempi tarkastelu osoitti, että puun latva oli nuorena katkennut ja terävä kulma oli aina täynnä roskaa yms. Lisäksi puu vuoti mahlaa keväisin ja yhtenä vuonna siinä olikin valtava määrä suruperhosia mahlaa juomassa. Kannosta ja rungon paloista näki, että puu oli laho pitkälle molempiin runkoihin asti.


Myös takapihan kuusi oli helppo valinta, latvansa osittain menettänyt kuusi oli kasvattanut vain leveyttä. Se otettiin palasina pois. Vieressä ollut kuusi tuli esiin ja osoittautui sekin huonokuntoiseksi. Haapapuiden oksat olivat senkin latvan pilpunneet ja niinpä sekin  kaadettiin naapurin pihan puolelle. Metsuri palasteli kaikki puut, mutta jäi miehelle silti runsaasti työmaata kesäksi.


Puumies oli todella taitava ja kaatoi ison puun niin ettei kannon vieressä kasvanut satunnainen akileija edes vahingoittunut. Haapa valittiin sillä perusteella, että se kasvoi osittain kuvassa näkyvän istuttamamme Douglas-kuusen yläpuolella, emmekä halunneet sille käyvän samoin kuin luonnon kuusille. Nyt on sitten valoa pihassa. saa nähdä miten kielojen armeijan ja oravanmarjojen laivaston käy. Ne kasvoivat lähinnä kuusta, molemmat ovat tontille omia aikojaan tulleet.

Tänään on onneksi tosi aurinkoinen päivä niin, että nähdään heti karsimisen vaikutus valon leikkiin pihalla. Siis jatkamaan pihan siivousta t HennaMar2 kommenttia:

  1. Puut ovat ihania, mutta jos on isoja ja monta niin eipä aurinko oikein paista.
    Meillä on ollut tota samaa juttua, heti alkoi sinivuokot levitä, kun saivat valoa.

    VastaaPoista
  2. Onpa kiva kuulla tuo sinivuokoista. Meillä on muutama niitten entisten kuusien edessä, ehkä ne alkavat nyt levitä.

    VastaaPoista

Kommentit tervetulleita!