maanantai 11. kesäkuuta 2018

Oppimisen poluilla


Ompelu- ja puutarhaharrastuksissa kehittyy sekä itse tekemällä että tarkastelemalla muitten aikaansaannoksia. Ylä- ja alakuvassa on viime vuonna tehdyt uudet kukkamaat, viimevuotiset kuvat (klik). Molemmat maat alkavat olla jo täynnä ja toisesta veimme jo tähtiputken alkuja tyttärelle. Suurin vaikutus hyvään kasvuun koko pihalla on varmaan ollut niillä lukemattomilla pusseilla ja kottikärryllisillä uutta maata, hiekkaa ja kompostia, joita mies on ahkerasti kuljetellut lisäten samalla lannoitetta aina uusia istutuksia tehtäessä. Olemme myös oppineet paremmin valitsemaan kasveja ja myös sen, että niitä kannattaa ostaa luottopaikasta, useimmiten Karimaan puutarhasta.

 
Päätimme pihaan tällä kertaa kasveja hakiessa kuitenkin ajaa Vakkataimen puutarhaan, koska joka tapauksessa olimme menossa Rauman suuntaan. Puutarhaa ja puutarhureita oli vähän vaikea löytää ja tällä kertaa kasvivalintakin oli hankalaa. Olemme nimittäin tottuneet Kokemäellä siihen, että esitämme vain kasvupaikka, koko, kasvityyppi yms. vaatimukset ja ammattitaitoiset kasvattajat ehdottavat sopivia kasveja.  Vakkataimella taas kasvit on merkitty vain latinalaisin nimin ja Sinulla täytyy olla tarkkaan tiedossa, mitä haet. Kun aloittelimme puutarhahommia mietin ja valitsin usein hyvin tarkkaan, mitä kasveja haluan. Usein kuitenkin osoittautui, että juuri niitä en sitten löytänyt. Niinpä totuin tuollaiseen summittaiseen valmisteluun ja valintaan paikan päällä. Seuraavalla kerralla suunnistaessamme Vakkataimeen aionkin tehdä kotityöt kunnolla ja listan kasveista. Sieltä kyllä löytyy vaikka mitä. Tällä kertaa toimme kotiin seuraavat kasvit:
- Amurin orapihlaja, Crataegus maximowizcii, pieni puu etupihalle
- Pagodikärhö, Clemati chiisanensis, elän toivossa, että tähän eivät kärhöpistiäiset iske kuten viini- ja kruunukärhöön, tarkoitus oli ostaa jalokärhö, mutta niitä yllättäen ei kuitenkaan Vakkataimella ollut
- Kauluskello (suom. nimi epävarma), Adenophora verticillata, keskipihan uudistamista varten
 
Kaikista asioista ei kuitenkaan voi oppia kuten silloin, kun kasveja selittämättömästi kuolee. Viime talvena kuoli yksi iso vanha syreeni kokonaan ja meidän pitkään vaalimamme katajat näyttävät nyt kuolevan kokonaan. Nämä kaksi katajaa olivat menestyneet jo useita vuosia, kolme muuta kuoli jo parin vuoden jälkeen. Ostimme Karimaalta aiemmin uusiksi ikivihreiksi Kääpiöbalsamipihtan, Abies balsamea 'Nana' ja Kääpiöserbiankuusen, Picea omorika 'Nana' uusiksi ikivihreiksiToivottavasti nämä menestyvät kuten muut kuuset pihassa. Havuthan ovat hintavia menetettäviä.
 
 
Ja vielä loppuun kuva koivun kannon ympärille tehdystä maasta, aina ei voi onnistua... t HennaMar 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita!