sunnuntai 10. marraskuuta 2019

Talvikylvön yritystä taas


Kokeilin taas talvikylvöä omilla siemenillä. Toistaiseksi kylvöni eivät ole paljon tulosta tuottaneet. Ainoastaan Jouluruusu, Helleborus,  jonka siemeniä viime talvena työnsi kohopenkkiin, iti ja sain kolme taimea, jotka kesän olivat purkissa. Nyt ne on sijoitettu tuohon emokasvin vierelle. Toivottavasti kasvavat vielä ensi vuonnakin. Muutoin kyllä itse kylväytyvät perennat ja kaksivuotiset leviävät osin hillittömästi kuten Tumma tähtiputki, jota alkaa olla joka maassa. Toisaalta helppohan niitä on kitkeä, nykyisin kun jo tunnistaa pienet siementaimet useimmiten.


Siinä niitä nyt sitten on, toivoa ensi kesälle. Kylvin Paratiisililjaa, Paradisea liliastrum ,jota minulla on ollut parikymmentä vuotta, mutta joka ei ole tehnyt siementaimia ainakaan niin, että olisin huomannut. Toista on samaan aikaan kylvetyn Punaisen konnamarjan kanssa, jonka siementaimia löytyy ympäri pihaa. Toisessa rivissä on Sormivaleangervoa, Rodgersia aesculifolia, josta en oikein tiedä, milloin sen siemenet ovat kypsiä. Keräsin ne summan mutikassa ja nyt sitten odotetaan. Yrityän saada Punapäivänkakkaran, (Punapietaryrtin)  Tanacetum coccineum, elpymään. Ne hävisivät pihastamme 'tappotalvena' muutama vuosi sitten. Yksi kukka kuitenkin löytyi luultavasti naapurista harhautuneena ja laitoin sen siemenet kolmanteen riviin. Neljännessä on sitten Mustilasta viisi-kuusi vuotta sitten tuomani Lehtoängelmän kukkien siemeniä, Thalictrum aquilegiifolium.  Niiden kasvatus on vaatinut kärsivällistä odotusta, mutta ne ovat kukkineen jo parina kesänä (tosin keltaisena) ja koitan niitä lisätä, koska niitä on vain kapea rivi. Nyt olen tosin alkanut epäillä, että kyseessä onkin Keltaängelmä, Thalictrum flavum, eli olen saanut jotain muuta kuin mitä pussissa luki. Täytyy vielä tarkistaa, mitkä niiden erot ovat. Nyt jo kevättä odottaen t. HennaMar

2 kommenttia:

  1. Sinä ollet innokas noihin kylvöihin. Olet oikea viherpeukalo joka ei taida koskaan levätä puutarhahommista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se peukalo aika usein on keskellä kämmentä, mutta kivaa tämmöinen kokeilu on. Minä taas olen ihmetellen ihaillut Sinun alati uudistuvia asetelmiasi, itse en useinkaan saa mitään esille.

      Poista

Kommentit tervetulleita!