keskiviikko 1. heinäkuuta 2020

Kadotettu puutarha


Vierailimme viime viikonloppuna Rapolan harjulla Voipaalan kartanolla. Kartanolla on aikanaan ollut barokkipuutarha, josta valitettavasti on jäljellä vain kehykset ja hedelmäpuut. Puutarhassa ei ollut kuin muutama pioni ja pihan reunoilla kasvavat varjoliljat, joista en tullut ottaneeksi kuvaa. Kaiketi edes ne voisi kerätä ja siirtää johonkin barokkiruuduista. Rapolan harjuhan on upea paikka lehtometsineen ja lähellä on myös Ritvalan kylä, joka on nimetty vuoden kyläksi 2017. Uskoisin, että myös puutarhaa ylläpitämällä vierailijoiden määrä kasvaisi historiallisella kartanomiljööllä. Lehtomaa ja vanhat puutarha-alueet ansaitsisivat puutarhan. Kurja nähdä hukkaan heitetyt mahdollisuudet.


Nämä sormustinkukat ovat omasta pihasta. Olen joskus laittanut pussillisen valkoista sormustinkukkaa ja aina joskuus yksi tai kaksi kasvaa esiin. Risteytymät tuovat myös mukavasti vaihtelua sormustinkukkien väreihin. Nämäkin ehkä kasvaisivat tuossa 'barokkipuutarhassa 'ihan itsestään !
t. HennaMar

P.S. Kilpikierto virkistyi ja on nyt hyvässä kasvussa. 

2 kommenttia:

  1. Nuo sormustinkukat on sitten upeita! Harmi kyllä että puutarhaa ei enää ole, sen on varmasti joskus aikoinaan ollut hieno! Leppoisaa alkanutta heinäkuuta♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Barokkipuurarhassa ei kai paljon kukkia ole käytettyään, mutta ainakin reunustukset pitäisi olla vahvat. En tosin ole nähnyt kuvaa tai kuvausta tästä puutarhasta. Mukavaa heinäkuuta sinnekin.

      Poista

Kommentit tervetulleita!