perjantai 10. heinäkuuta 2020

Unikot ja valeunikkoKeräsin viime kesänä paljon unikkojen siemeniä ja niitä oli minulla edellisiltäkin vuosilta. Keväällä muokkasimme aurinkoisen paikan uusiksi ja laitoin siihen noita siemeniä. Laitoin niitä myös varjoisaan paikkaan, johon tehtiin uusi kukkamaa puupinon paikalle. Pihalta kaadetut ja hakatut puut on nyt käytetty.

Odotus olisi, että unikon kukkia olisi kaiken kirjavia, mutta yllättäen Danish Flag ja Schwarze Schwan osoittautuivat elinvoimaisimmiksi ja pysyivät alkuperäisen värisinä. Heinäkuu on luonnollisesti ollut huono kesäkukille, koska sade on piiskannut niitä aika lailla, mutta hauska näitä on seurata.
Yläkuva on varjoisalta paikalta. Unikkohan on siitä jännä, että mitä vähemmän tilaa ja valoa sitä pienempänä se kasvaa ja kukkii pienen pienillä kukilla. Tiesin kyllä, että tämä ei ole oikea paikka kesäkukille, mutta juuri sillä hetkellä, kun mies valmisti maan, minulla ei sattunut olemaan muita siemeniä. Laitoin myös siemeniä liikaa, kun olin epävarma itämisestä. Myös tässä Tanskan lippu  ja Musta Joutsen ovat voittaneet. Unikko on siinä mielessä vaativa, että se yleensä pystyy itämään vain 'tyhjiin' kohtiin pihalla eli kaikkialle, missä maata on avattu. 

Kiertolaiseksi on kaksivuotisten lailla siirtynyt myös keltainen valeunikko, jota aikanaan oili iso alue keskipihalla. Toisaalta on ihan kiva, kun sen keltaiset kukat lositavat siellä täällä lyhdyn lailla hämärässä. Lastenlapset tykkäävät ravistella siemenkotia ja levitellä siemeniä pihalle ja se näköjään pystyy itämään myös toisten kasvein väleihin. Sinistä valeunikkoa en ole saanut itämään. 


Mitään ommeltua ei ole ollut esittelyssä pitkään aikaan. Olen yrittänyt ommella tytöille pellavaviskoosista, mutta kangas osoittautui kutittavaksi ja vaati vuoren. Vuoren kanssa taas leningistä tuli painava ja sitä paitsi vaikka sovitin kahdesti ihan liian leveä. Hautasin tekeleen kaappiin ja siirryn kohti helpompia haasteita.
Ihana, kun vaihteeksi aurinko taas paistaa t. HennaMar


2 kommenttia:

  1. Valeunikkoa mullakin on ollut keltaisena sekä oranssina. Ne tulivat kuiviin paikkoihin. Nyt nekin ovat hävinneet, en vain tiedä miksi ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiennytkään, että valeunikkoa on myös oranssina. Täytyypä etsiä. Siemenkasvit varsinkin kaksivuotiset tulee helposti kitkettyä rikkaruohoina. Vaikka kyllä niitä kasveja aina silloin tällöin mystisesti katoaa täälläkin.

      Poista

Kommentit tervetulleita!