tiistai 21. syyskuuta 2021

Kesän viimeisiä ja uuden alkuja

 


Ompelin Mademoisellelle vielä toisetkin kesähousut, kun kaava oli nyt muokattu ja testattu. Lisäsin yläosaan vielä vähän korkeutta, että vyötärö yltää paikalleen. kangas on muistaakseni Eurokankaan. Lisäsin vähän väljyyttäkin ensi kesän käyttöä ajatellen. Kuvassa viimeisiä kukkasia kuistilta, viime yönä täällä oli pakkasta ensi kertaa, ainoastaan talon lähellä olevat ruukut säästyivät.

 
Viime vuoden talvikylvöt eivät oikein onnistuneet. Perennoista vain punapäivänkakkara (Tanacetum coccineum) ja valkoinen(?)ritarinkukka (Delphinium) itivät kunnolla, mutta kiirehdin liikaa maahan istuttamista ja ne katosivat etenoiden tai muiden öttiäisten suuhun. Yleensä olenkin siemenestä kasvatettuja pitänyt yhden koko kesän ruukussa voimistumassa. 
Keräsin kuitenkin kesäkukkien siemeniä. Kesämalvikki (Lavatera trimestris) kukki hyvin ja siemeniäkin ehti kypsyä. Jännä miten erilaisia kasvien siemenkodat ovat, tämän malvikin siemenkodassa on eräänlainen kansi, jossa siemenet ovat kiinni. Ilmeisesti siemenet tippuvat, kun kansi alkaa aueta. 


Krassia keräsin ensi kertaa. Nuo vihreämmät ovat Salmon-lajikkeista, joiden  väritys oli todella kaunis, ruskeat on kerätty ihan perusvärisistä keltaisista ja oransseista.. Toki siemenistähän ei tiedä minkä värisiä tulee ja  itävätkö edes.


'Vaeltavien' kasvien siemeniä olen kyllä kylvänyt pihalle suoraan uusiin paikkoihin. Harmaamalvikin (Lavatera thuringiacaviisikulmaiset siemenkodat tuntuvat pysyvän tiukasti varressaan, ehkä niiden on tarkoitus pudota vasta hangelle? Näitä siemeniä keräsin miehen siskolle. Käenkukkaa keräsin tyttärelle ja sitä sekä malvaa ja myös keltaisia valeunikoita olen sirotellut sinne tänne, koska niiden kasvamista ja kukkimista on hauska seurata ja ne tulevat omia aikojaan sen kummempaa hoitoa kaipaamatta. Tänä vuonna ei sormustinkukkia ollut juuri nimeksikään ehkä ensi vuonna on taas niiden vuoro. Myös vaaleanpunainen akileijarypäs koivun alla teki vain vähän kukkia ja sinne kylvin keltaisten ja vaaleanpunaisten akileijojen siemeniä.


Tummaa pärskäjuurta en aio kerätä, vaikka niissä näyttää kyllä olevan siemeniä tsiljoonittain. Unikoiden annoin myös kylväytyä itse. Tuo peruspunainen kukki koko loppukesän, vaikka varret näyttivät jo lähes kuolleilta. Tänä vuonna oili myös illakoita runsaasti, itsestään kylväytyvillä saa tosiaan monenlaista vaihtelua pihaan. Syksytunnelmissa t. HennaMar


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit tervetulleita!