tiistai 2. heinäkuuta 2024

Uutta kukkamaata

 

Puutarhamatkalla juttelimme tyttären kanssa, miten risteilevät polut toivat mielenkiintoa useissa näkemissämme pihoissa. Samaan aikaan mies oli katsellut jälleen kerran parvekkeelta kulunutta keskinurmikkoa omassa pihassamme. ja niinhän siinä sitten kävi, että päätimme luopua entisestä 'pelialueesta' keskellä pihaa. 

Pihaan muotoutui pitkänomainen maa, jossa tässä kuvassa oikeaan reunaan on jo istutettu punakoivu  (Betula pubescens f. rubraja neljä jaloangervoa. Punaisia koivuja näimme puutarhamatkalla ja kun sitten ilmeni, että tuo versio on Oulusta löytynyt mutaatio, halusin sellaisen uuteen maahan. Punainen lehdistö rikkonee melko tasaisen vihreätä taustaa ajan kanssa. Lisäksi halusimme vielä jotain hopean väristä. Etupihallamme on kolme Ohotan marunaa (Artemisia schmidtiana), jotka muodostavt kauniit pöyheät kasvustot. Niitä siis. Lähimmät löytyivät Rauman läheltä Vuorelan puutarhalta. Tämä olikin onnekas sattuma, koska pitkään käyttämämme Karimaan puutarha Kokemäellä on myyty ja toiminta loppunut(?). Nyt löytyi upea taimitarha, jossa on todella paljon perennoja yms. Matka on pitkähkö, mutta ei paljon pitempi kuin Kokemäelle.

Kuvassa viime vuonna uusittu hiekkalaatikon kukkamaa, johon löysin Vuorelasta kivan lisän: hiekkamaruna (Artemisia stelleriana ), joka viihtynee hiekkaisessa maassa. Nuo laukat olivat yllätys,koska en ollenkaan keväällä muistanut niitä laittaneeni. Hiekkamaruna kasvaa melko korkeaksi peittämään sopivasti laukkojen kellastuvat lehdet. Taimi odottaa vielä ruukussa syysistutusta.

Myöhemmin haimme vielä maahan muutaman kiven jakamaan alueen ja helpottamaan ylläpitoa. Mies teki myös matalan aidan polun viereen tukemaan harson alla kasvavaa unikkopeltoa!!! Tämä on varjoisen pihamme aurinkoisin paikka ja yritän siihen kasvattaa kesäkukkamaan. Muilta osin istutukset ovat vielä mietinnässä. Hopeapensas oli mielessä, mutta sallaista en ole löytänyt. Täytyy nyt miettiä rauhassa. t. HennaMar

6 kommenttia:

 1. Uudesta istutusalueesta tulee hieno, kunhan kasvit täyttävät sen.
  Olen käynyt Vuorelan puutarhassa. Erittäin hyvin hoidettu ja runsas valikoima niin monivuotisia kasveja kuin kesäkukkiakin. Täällä pääkaupunkiseudulla joissain taimimyymälöissä on myynnissä Vuorelan puutarhassa kasvatettuja taimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti onnistumme. Parhaita ovatkin oikeasti kasvattavat taimitarhat.

   Poista
 2. Upea tuosta tulee. Meilläkin on mökillä turhan paljon nurmikkoa ja olen miettinyt uuden kukkamaan perustamista. Intoa kuitenkin on vähentänyt jo olemassa olevien kukkapenkkien rikkaruohot. Nuo vanhat kukkapenkit pitäisi varmaan kaivaa kaikki ylös ja yrittää poistaa kaikki rikkaruohot kasvien juurista, mutta työ tuntuu niin suurelta että on jäänyt tekemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta on, että rikkaruohoiseen maahan ei kannata tehdä uutta kukkapenkkiä. Meillä on onneksi isot kompostit ja kyllä me laitetaan uuttakin multaa.

   Poista
 3. Oi, kateellisena katsoin, kuinka kauniin vihreä teidän nurmikkonne on. Meillä on nurmea kokonaista 25 m2, mutta se on aivan surkeassa kunnossa. Nyt olen yrittänyt laittaa uutta multaa ja siemeniä. Myös kastelua olemme lisänneet. Saa nähdä toipuuko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nurmikkomme on kaunis kauempaa, läheltä paljastuu epätasaisuus 😁

   Poista

Kommentit tervetulleita!