lauantai 8. heinäkuuta 2023

Puutarhamatkalla Virossa

 


Päästiin vihdoin tyttären kanssa kauan suunnitellulle puutarhamatkalle Länsi-Viroon. Nähtiin toinen toistaan upeampia pihoja ja puutarhoja. Kohteet oli valmismatkalle mukavasti valittu hyvin erilaisiksi. Tässä päällimmäisiä mieleen jääneitä asioita, joita tuo kuva yllä tuo hyvin esiin. Istutuspenkit olivat kaikkialla suuria ja niissä oli monipuolisesti kasveja, paljon oli käytetty havuja ja kuunliljoja kuten kuvassa. Myös heiniä oli käytetty kukkien kanssa yhteisissä penkeissä. Mieleen jäivät myös saniaiset, joita aiomme istuttaa miehen tekemään uusimpaan kukkapenkkiin.


Kuvan uusi istutuspenkki oli kyllä suurimmasta päästä. Pohjaksi oli ajettu suuri määrä melko soraista maata, johon oli laitettu kiviä ja valtava määrä kasveja oli istutettu 'dyynin' molemmille puolille. Tuossa puutarhassa taisi olla suurin kasvivalikoima, tuhansia lajeja.  Tontille kasvatettiin myös arboretumia ja kuulemma pelkästään tammia ja leppiä oli yli 30 lajia. Enpä tiennyt niitä niin paljon olevankaan.
Kävimme myös pienemmissä kaupunkipuutarhoissa. Yllä kuva Totoro-malliin leikatusta havusta. Kärhöjä näimme itse asiassa aika vähän, mutta tuossa pihassa niitä oli useampia.
Kuva on englantilaistyyppisestä puutarhasta, johon parin hehtaarin alueelle oli rakennettu useita kymmeniä 'huoneita', jotka kaikki olivat erilaisia. Ei ihme, että puutarhaa kuulemma vuokrattiin tapahtumiin esim. häihin. Tuohon puutarhaan oli myös aloitettu arboretum, jinka puut olivat vielä pieniä.
Vierailimme myös usealla taimitarhalla, yllä oleva japanilaisportti oli pionitarhasta. Tarha oli melko uusi, mutta siitä muotoutuu varmaan ajan mittaan näyttävä. Kävimme myös yrttitarhassa ja ihan perustaimimyymälöissä. Emme ostaneet kasveja, koska niitä olisi ollut vaikea kuljettaa kotiin asti. Siemeniä ei tähän aikaan valitettavasti ollut missään myynnissä.

Lopuksi vielä kuvia maalaispuutarhasta, , jossa vanha emäntä otti meidät vastaan kansallispuvussa ja tarjosi mehua je leivonnaisia kukkasin koristellulta pöydältä. Mukanamme oli koko ajan eestiläinen opas, joka puhui erinomaisesti suomen kieltä. Hieno matka, ideoita omaankiin pihaan tuli paljon, saa sitten nähdä, mitä tulee toteutettua. Alla vielä hauska idea viinimarjoille. t. HennaMar2 kommenttia:

  1. Teillä on ollut mielenkiintoinen matka. Kiva että on ollut opas mukana. Silloin yleensä kuulee ja oppii paljon enemmän, kuin jos vain itse kiertäisi katselemassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhoja voi myös olla vaikea löytää. Eikä niihin noin vain voi mennä.

      Poista

Kommentit tervetulleita!